2025-07-07
Vårt första seminarium i Almedalen satte fokus på existentiell hälsa och vården. Existentiell hälsa är ett brett område som bottnar i så väl filosofi, psykologi som religion. Olika personer kan ha olika ingångar, och beroende på det uppfattas begreppet på olika sätt. Hör det då hemma i vården, eller borde de existentiella frågorna stanna i trossamfundens värld?
Med oss i seminariet hade vi psykologen Siri Helle, Amanda Rydén - ordförande i Ung Diabetes samt Anders Rosengren som är läkare och professor vid Göteborgs Universitet. Seminariet modererades av Dahlia Rezai, ledamot i stiftelsens styrelse.
I samtalets inledning lyftes utmaningen med att tillgången på tid ofta är för liten i vården, på en vårdcentral så kan tiden för ett besök vara 20 minuter och då är det svårt att hinna till det som är viktigt, på riktigt. Amanda betonade vikten av att börja besöket med att fråga patienten hur den mår - på riktigt, och att sedan ha tid att utforska svaret. Anders, som också har en lång erfarenhet av diabetesvård, fast från läkarsidan, berättade att en lösning är att allt inte måste få plats i varje besök, exempelvis kanske inte uppföljning alltid behöver vara i fokus för då ges mer utrymme till att samtala om det som är viktigt i livet. Samtidigt är tillit en förutsättning i samtalet för att det ska gå att prata om de svåra sakerna, och då krävs ofta flera besök för att bygga den relationen.
Samtalet fortsatte med att alla i panelen, på olika sätt betonade vikten av att existentiella frågor och funderingar över livets mening, hopp och vad som ger tillfredsställelse behöver finnas på många olika platser i livet. Siri betonade att psykisk och existentiell hälsa är lika viktig i skolan som fysisk och sexuell hälsa. Anders lyfte att studenttiden kan vara en annan tid då funderingar över meningsfullhet blir viktiga, och från publiken kom inspelet att frågor och tvivel ofta ökar när man blir äldre. Amanda beskrev att för en ung person som får en kronisk sjukdom innebär det ofta funderingar över allt ifrån familj till arbete och framtiden i stort - så de existentiella frågorna hör definitivt hemma i vården, men också där människor möts. Siri påpekade också att i andra länder får religionen ofta ta ansvar för det existentiella, men i ett sekulariserat land som Sverige fungerar inte det.
I den här filmen kan du se våra panellisters egna medskick från seminariet och i höst kommer det fler webbinarier på temat existentiell hälsa.
Ett stort tack till Betaniastiftelsen som arrangerade seminariet tillsammans med oss. Är du nyfiken på att få mer kunskap om existentiella frågor inom vård och omsorg erbjuder de ett stort utbud online.